En vecka med kvinnor, för kvinnor och för en bättre värld – Ghana Female Leadership Journey

Ghana Female Leadership Journey i maj 2017

”Who’s in your Tribe? Who’s Tribe are you in?”

“Lördagen den 6 maj satte jag mig på planet mot Accra full av förväntan. Jag visste att jag var på väg mot en vecka tillsammans med kvinnor från hela världen för att diskutera kvinnors tillgång till finansiering, men hade då inte en blekaste aning om att det skulle bli en vecka som skulle ha en så otroligt stor påverkan på mig som den i slutändan hade.

Ghana Female Leadership Journey i maj 2017Jag fick möjlighet att lära känna och arbeta tillsammans med kvinnor från FMO, IFC, Goldman Sachs, KIT, Access Bank Ghana och lokala kvinnliga entreprenörer. Alla med väldigt olika bakgrund, kultur och ursprung. Några av reglerna vi hade att förhålla oss till under veckan var att vara helt närvarande i stunden, att aldrig döma, våga reagera i stunden och inte samla på oss frågor och reflektioner, filtrera bort frågan HUR då den ofta leder till slöseri med energi, prata från JAG och inte från VI eller DOM, att inte försöka övertyda varandra – konsensus är INTE målet, lyssna PÅ RIKTIGT och fokusera på att vara specifik istället för att fastna i att vara realistisk. De här förhållningsreglerna gjorde underverk för vår grupp! Efter bara 2 dagar skapades ett förtroende i gruppen som var på en nivå som jag inte trodde fanns. För mig personligen var det en överväldigande känsla. Samtidigt som jag var otroligt tacksam för att få vara med om den här upplevelsen, gjorde det mig också ledsen att jag aldrig fått vara med om en sådan gruppsammanhållning tidigare. Hur som helst så har jag ju i alla fall nu en ny nivå att sträva efter båda privat och i mitt arbete.

Det stora projektet under veckan var att vi i grupp skulle arbeta fram en pitch till var och en av entreprenörerna som de skulle framföra för Access Banks VD plus två kvinnliga lokala superentreprenörer på torsdagskvällen. De hade blivit utvalda att vara med i programmet då de hade någon enstaka produkt med banken, men hade haft svårt att få finansiering till expansion.

Under veckan arbetade jag i Gladys grupp. Gladys är 38 år gammal och driver en batteributik – Mensuro Motors – med sina tre systrar i ett område i Accra som är det största i landet för handel med bildelar vilket är en väldigt mansdominerad värld! Butiken gick med plus, men det var tydligt att Gladys inte hade detaljkoll på finanserna. Hon hade full koll på att det blev pengar över men inte mycket mer än så. Jag fick möjlighet att besöka butiken tillsammans med vår grupp, en upplevelse jag aldrig kommer glömma. När vi körde in i området, som fullkomligt pulserade av energi, kunde jag bara se män ÖVERALLT. Eftersom Gladys varit så väldig blyg under dagarna vi spenderat tillsammans tänkte jag för mig själv ”hur överlever hon den här miljön? Kommer jag överleva?”. Tre sekunder Ghana Female Leadership Journey i maj 2017efter hon hoppat ur bilen var jag inte orolig längre. Hon fullkomligt ägde gatan. Det var så otroligt tydligt att hon var i sitt element.

Hela veckan hade hon försökt säga till oss att anledningen till att det gick bra för butiken var för att de var kvinnor som drev den och att kunderna då kunde känna sig trygga med kvalité och pris och inte behöva oroa sig för att bli lurade. Jag fick samma svar när jag pratade med hennes kunder och insåg att den här försynta människan jag träffat för ett par dagar sedan visade sig vara något av en ”Battery Queen”, vilket blev hennes smeknamn resten av veckan.

Gladys var väldigt försiktig när hon klev in i gruppen på söndagskvällen, men med stödet hon fick under veckan lyckades hon riva av en helt fantastisk pitch på torsdagskvällen (med lite hjälp av mig som intervjuare). Det var ett av de stoltaste ögonblicken i mitt liv. I sina reflektioner under sista dagen sa Gladys att hon äntligen kunde vara sig själv utifrån och in och samtidigt känna sig självsäker. Det var magiskt att se en sådan utveckling hos en annan individ på så nära håll på så kort tid och det som hände Gladys hände nog faktiskt oss alla fast på olika sätt. Den kraft som kommer fram när kvinnor stöttar kvinnor är något alldeles magiskt och något som jag tror behövs för att vi ska kunna bygga en bättre värld än den vi har idag.

Det jag tar med mig från min vecka i Accra utöver min nya Tribe och den personliga resa jag gjorde är att vi som investerare måste skapa miljöer där vi tillåts tänka utanför boxen. I slutet av veckan var alla investerare och bankanställda enade om att Gladys och de andra entreprenörerna var finansiellt hållbara. Ändå kommer inte någon av dessa kvinnor igenom en kreditprocess hos en bank. Jag tycker att det är tydligt att vi måste våga tänka nytt om vi ska nå de bolag vi tror kan vara med och göra skillnad. Vad gäller kvinnliga företagare så är det redan bevisat att de är bättre på att betala tillbaka, att de gör mer nytta för samhället i stort och att de är mer lojala kunder om de blir behandlade på rätt sätt. Bankerna har allt att vinna på att satsa på detta segment, något jag tror att vi på Swedfund kan vara instrumentella i att få dem att inse.”Ghana Female Leadership Journey i maj 2017

/Sandra Heidmann, Investment Analyst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − sju =

*