En ”oglammig” reseberättelse från Sierra Leone

I slutet av mars reste jag till Sierra Leone för att besöka Addax Bioenergy, ett bioenergiföretag där Swedfund är delägare. Resan var en del i vårt arbete med att övervaka och kontrollera våra investeringar och gjordes tillsammans med konsulter och experter inom miljö och sociala frågor. 

Här är min berättelse. Hur glamorös eller oglamorös den var lämnar jag till dig som läsare att avgöra…

Dag 1

Väckarklockan stod på 04.30 och hela familjen sov förutom hunden som ville gå ut. Slängde i mig en kopp kaffe och tog taxin till Arlanda. Bagaget laddat med pannlampa, fickkniv, myggnät, medicin etc. Flyg till Heathrow, London. Arbete på paddan i ett par timmar innan jag tog planet till Freetown i Sierra Leone. Åt hyfsat på planet. Kanske sista gången på resan?

Landade i tid och kom fram till hotellet vid 21-tiden. Hade inget rum trots försäkran om bokning och fick därför åka runt med en “security guy” från flygplatsen för att leta efter ett annat hotell. Lyckades till slut få ett rum med utsikt över bakgården och den bullrande generatorn, ingen fönsterruta utan bara myggnät. Somnade till slut med pannlampan på nattduksbordet och väskan under kudden.

utsikt

Utsikt från rummet

Dag 2

Uppe i ottan och åt en snabb frukost. Kaffe och omelett. Bilfärd 3 timmar genom den vackra landsbygden. Såg fantastiska fordon som vet hur man ska maximera packningen. Intensiv och mycket givande dag på Addax Bioenergi. Traskade ca 5 km runt fabriksområdet i alldeles för stora “safety boots” med stålhätta i 35 graders värme och stekande sol.

Slocknade tidigt på hotellet efter ett knappt urval av middag (fisk med ris i 2 olika varianter)

packning på bil2

Kreativ packning

Dag 3

Denna dag började mindre bra. 10 myggbett som kliade alldeles våldsamt. Måste komma ihåg att stänga fönstret på natten och se till att ta Malarone (mot malaria). Åt en tidig frukost (kaffe och omelett) och sedan var det fullt program hela dagen, både på odlingarna och på fabriken. Mycket bra samtal och möten. Åt en kulinarisk lunch bestående av kokade potatisblad och torkad fisk i palmolja med ris. Temperaturen drar sig upp mot 40 grader.

Tillbaka sent på hotellet. Mail, jobb, pratade med familjen (FaceTime är fantastiskt när det funkar). Middag (fisk med ris) som kom efter 1 1/2 timme. Somnade ovaggad.

odlingar

Odlingar inom Village Vegetable Gardens (VVG), ett samarbete mellan Addax Bioenergy och byborna där man odlar bla casava, cashew, chili, paprika och jordnötter.

Dag 4

Uppe tidigt, kaffe och omelett till frukost (överraskad?). Jobbade en stund innan vi åkte ut till Addax. Internet och mail funkar bara sporadiskt och bara på hotellet så det gäller att passa på när man kan.

Var ute hela förmiddagen på projektområdet. Träffade många positiva människor som var nöjda med deras “nya” liv efter att projektet har dragit igång. Träffade andra som var mer ifrågasättande. Många bra diskussioner och lärdomar. Såg bra exempel på utvecklingen som sker i området. Köksträdgårdar, odlingar, affärer, matstånd med mera. Men det finns mer som återstår för byarna att göra: besökte till exempel en skola med 240 barn mellan 6-12 år, med 4 lärare och i en byggnad om mindre än 100 m2, knappt med väggar och tak.

affär

En affär

Dag 5

Avresedag. Väckarklockan stod på 04.00. Hotellet var låst då vi skulle ge oss av men till slut hittade vi nattvakten som kunde låsa upp. Tänk om det hade börjat brinna! 2.5 timmar i bil till flygplatsen. Incheckning och security flöt bra. Mellanlandning i London. Inte lika entusiastisk över resa och mat som på ditresan. En lång dag.

Hemma och i min egen säng kl. 01.00 dvs 21 timmar efter att resan påbörjades. Skönt att vara hemma och ser fram emot en dag med familjen.

hotellet i wusum2

Hotellet i Wusum

//Kristin Sjöblom

Senior ESG Manager

Resa till Sierra Leone

Mars 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 9 =

*