Dr Fikru Maru fängslad sen 4 månader i Etiopien.

Dr Fikru Maru, grundare av ACH, Addis Cardio Thoracic Hospital, fängslades i Etiopien i mitten av maj. Detta skedde i samband med att en rad personer greps, såväl myndighetspersoner som affärsmän. Ingen tydlig formulering av vad Dr Maru misstänks för har framkommit utan det har beskrivits i mer allmänna ordalag såsom ekonomiskt brott och/eller mutbrott. Dr Fikru är svensk medborgare.

Dr Fikru Maru har byggt upp ett väl fungerade sjukhus i Addis Abeba. Sjukhuset är det första av sitt slag i Etiopien, öppenvård för hjärt- och kärlsjukdomar i Addis Abeba. Swedfund har varit engagerat i etableringen av sjukhuset och är delägare.

Åklagaren har gång på gång lyckats beveka domstolen att skjuta datum framför sig avs när bevis och åtalets egentliga rubricering ska presenteras. Den senaste informationen är att åklagaren fått tid fram till den 20 oktober för att förbereda sina åtal mot alla 77 inblandade.

Fram t.o.m. juli har vi fått informationen att sjukhusets verksamhet trots personberoende ändå fungerat tillfredställande även om svårigheter funnits med vissa nödvändiga inköp av medicin. Utifrån den senaste informationen har vi nu blivit varse att läget är prekärt och att flera personer avlidit p.g.a. utebliven behandling och fler personer är i riskzonen.

Ett 20-tal svenska medier lyfte sakligt frågan i mitten av augusti.

Swedfund agerar nu via flera olika kanaler för att säkerställa sjukhusets verksamhet och med att bistå Dr Fikru.

Tidningen OmVärlden skriver om situationen i Etiopien i sitt senaste nummer, Svidande kritik mot biståndsgivarna i Etiopien.

Kai Sundström, Kommunikationschef, Swedfund

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =

*